Indelingsplan | Hoe deel ik mijn woning in?

U hebt een nieuw huis gekocht en bent aan het puzzelen over hoe u deze wil gaan indelen, waar wat moet komen en welke meubels u waar wilt neerzetten. Of u hebt verbouwplannen en uw huis krijgt daardoor meer/andere mogelijkheden. Om tot een ideale indeling te komen is het belangrijk dat de ruimte, de meubels, de functies en de sfeer een geheel gaan vormen. In dit artikel geven wij 7 tips om tot de ideale indeling te komen.

indelingsplan nieuwbouwwoning verbouwing woning Friesland Drenthe Groningen Noord-HollandVerzamel de benodigdheden

Om aan de slag te gaan met een indelingsplan hebt u een aantal dingen nodig:
– wit papier, transparant papier en/of ruit papier
– Schaar
– Fineliner van verschillende diktes en kleuren
– Schaalliniaal

Programma van eisen

Voordat u aan de slag gaat met de indeling is het handig om de wensen en eisen op papier te zetten. U hebt dan voor uzelf helder waar u rekening mee moet houden. Deze wensen en eisen noemen we : programma van eisen. U kunt hierbij denken aan: hoeveel zitplekken zijn er minimaal nodig? Welke meubels moeten terugkomen in de ruimte? Hoeveel opbergruimte is er nodig? Enzovoort.

Maak een moodboard

Om tot een goede indeling te komen is het niet noodzakelijk om eerst een moodboard te maken maar wel heel handig. Tijdens het maken ervan komt u erachter wat u mooi vindt en maakt u een visualisatie van hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. Dit is helpend bij het maken van de juiste indeling. Hoe u een moodboard maakt leest u ons artikel Een moodboard maken? Zo doet u dat.

Teken een plattegrond

Start met het tekenen van een plattegrond zodat verschillende indelingen kunnen worden uit geprobeerd. Door op deze manier met uw indeling aan de slag te gaan creëert u wat afstand, waardoor het makkelijker is om objectiever naar uw interieur te kijken. U ziet eerder de voor- en nadelen van een bepaalde indeling.

indelingsplan nieuwbouw woning Friesland Drenthe Groningen Noord-HollandKnip meubels uit op schaal

Vereenvoudig de meubels en vaste items (haard, keuken etc) tot vierkante en ronde vormen. Zorg er wel voor dat deze vormen op schaal zijn, kloppend bij de schaal van uw plattegrond. Zet ook op iedere vorm welk meubelstuk het vertegenwoordigd. Bent u van plan nieuwe meubels aan te schaffen, maak dan verschillende meubels van verschillende afmetingen. Dus bijvoorbeeld een 2,5-zits bank, een 3-zitbank, een bank met chaise longue, een hoekbank. Hiermee kunt u de verschillende mogelijkheden gaan uitproberen.

 

Probeer zoveel mogelijk verschillende indelingen uit

Ga nu schuiven met de meubels. Probeer hierbij zoveel mogelijk verschillende indelingen te maken. Want hoe meer u probeert hoe eerder u tot een verrassende andere oplossing komt.
Maak van de indelingen die u aanspreken een schetstekening. Vermeld hierbij de voor- en nadelen.
Let bij de verschillende indeling ook op de looproutes in de ruimte. Dit zijn de wegen die worden aflegt om bij binnenkomst naar de verschillende elementen in de ruimte of naar een volgende ruimte te komen.
Door de indelingsmogelijkheden met anderen te bespreken krijgt u vanuit verschillende invalshoeken extra feedback. Dit kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Interieuradvies indelingsplan nieuwbouw woning Friesland Drenthe Groningen Noord-HollandKies 1 indeling uit

Nadat alle mogelijkheden zijn geprobeerd, kiest u de indeling uit die u het meeste aanspreekt. Let hierbij op of de indeling naast mooi ook praktisch is. Is er voldoende loopruimte? Staan de meubels niet te dicht maar ook niet te ver uit elkaar? Komen de meubels in deze opstelling tot hun recht? Zijn alle eisen en wensen die u voor deze ruimte had aanwezig? Zijn er voldoende zitplekken?

Hulp nodig?

Komt u er alleen niet uit dan kan een binnenhuisarchitect, interieurarchitect of interieurontwerper u voorzien van interieuradvies. De Binnenstudio heeft ruime ervaring in het maken van indelingsplannen en kijkt met een frisse, creatieve maar ook praktische blik naar uw interieur.

Interesse? Neem dan contact met ons op.

1 mei 2019