7 tips voor inrichten van klein huis of appartement

Niet iedereen heeft een grote woning of grote kamers. Klein wonen stelt u dan voor uitdagingen. U zult creatief en inventief met de ruimte om moeten gaan. Daarom geven we u hier 7 slimme tips om meer ruimte te creëren wanneer u klein woont.

1| Maak bewuste keuzesHoe kleine woning inrichten | kleine ruimte inrichten | tips kleine ruimte inrichten

Wil t u een kleine (woon)kamer opnieuw inrichten of betrekt u binnenkort een kleine (woon)kamer? Denk dan goed na over wat u allemaal per se in deze kamer wilt hebben. Door goed na te denken over wat u echt nodig hebt, kunt u gemakkelijker keuzes maken. Veel spullen worden vaak onnodig in een ruimte bewaard terwijl ze prima ook elders een plek kunnen krijgen. Denk hierbij aan boeken, tijdschriften, cd’s, papieren, servies. Dit lijken op het eerste gezicht onschuldige kleine spullen maar ze nemen vaak onbedoeld veel plaats in en hebben veel kastruimte nodig. Wanneer u twijfelt of u bepaalde dingen wel/ niet gebruikt of zult missen, kunt u ze tijdelijk opbergen en ervaren of u ze de komende tijd mist. Bij klein wonen geldt: Less = more.

2| Maak een plattegrond op schaal

Door voor de aanschaf van nieuwe meubels een plattegrond op schaal te maken, maakt u gemakkelijk inzichtelijk wat er precies allemaal past in de ruimte. Dit wordt een indelingsplan genoemd. Door de meubels op schaal uit te knippen kunt u hiermee schuiven totdat u de ideale indeling vindt. Bent u handig met de computer dan zijn hiervoor ook diverse computerprogramma’s in de omloop. Zelf gebruiken wij hiervoor het tekenprogramma Sketchup.

tips klein wonen klein huis klein appartement inrichten3| Hanteer de juiste proporties

Een kleine ruimte vol kleine meubels en accessoires oogt onrustig en vol. Een kleine ruimte met te grote meubels echter ook. Zorg er dus voor dat u precies weet hoe groot de ruimte (incl. alle hoekjes en vaste elementen) is en welke maten de meubels minimaal en maximaal moeten hebben. Neem een rolmaat mee naar de woonwinkel, want omdat showrooms vaak zonder muren zijn ingericht, verkijkt u zich gemakkelijk op de maat van de meubels. Bij klein wonen geldt meten = weten.

4| Denk in oplossingen

Wanneer u weet wat u minimaal nodig hebt aan zitplek, tafelruimte etc. dan komt vaak de gedachte op ‘ja maar wat als ik visite krijg?’. Bij een kleine (woon)kamer moet u denken in oplossingen. Gebruik kleine tafeltjes als zitplek, strooi kussens op de vloer waar mensen op plaats kunnen nemen of schaf een paar klapstoeltjes of opblaasmeubels aan. Deze kunnen na gebruik weer gemakkelijk opgeborgen worden.

5| Ga voor meubels op maat

Wanneer u meubels zelf op maat maakt of laat maken, haalt u het meeste uit de aanwezige ruimte. Denk hierbij niet alleen aan een kast of keuken op maat, maar ook aan een bed, bureau of eettafel op maat. Een meubel dat 10cm minder diep, lang of breed is, kan een groot verschil maken wanneer u maar beperkte ruimte tot uw beschikking hebt. Vaak gaat dit niet eens ten koste van uw woongenot.

6| Maak gebruik van alle aanwezige ruimteKleine woning inrichten | appartement inrichten | interieuradvies 

Een verspringing in de muur, gekke hoekjes, verhogingen en andere elementen kunnen als storend worden ervaren maar u kunt ze ook slim gaan gebruiken. Vooral wanneer u een beetje handig bent en in mogelijkheden denkt past er vaak veel meer in een ruimte dan u in eerste instantie dacht. Pas bestaande meubels aan door ze korter, minder diep of precies passend te maken. Plaats bijvoorbeeld een bed in een nis, zo neemt het bed veel minder ruimte in dan een vrijstaand bed.

7| Ga voor multifunctioneel

Bij klein wonen kiest u voor meubels en woonaccessoires die meerdere functies kunnen vervullen. Hierdoor hebt u minder meubels nodig en bent u toch flexibel wanneer u visite krijgt of wanneer u de indeling wilt veranderen. Zelf uw meubels ontwerpen en maatwerkmeubels kunnen hierbij heel handig zijn. Multifunctionele meubels zijn bijvoorbeeld: Een tafel die naast tafel ook als zitplek en opbergplek kan dienen. Een bank zonder leuningen die de ene keer voor zitplekken zorgt en de andere keer als (side) tafel fungeert. Een modulebank die afhankelijk van het gezelschap groter of kleiner kan worden gemaakt. Het extra deel kan bijv. in de slaapkamer als stoel gebruikt worden. Een bedbank in de (woon)kamer kan als zitbank maar ook als extra slaapplek voor logees dienen.

nov 7, 2018