Kleuren kiezen voor het interieur

Kleuren kiezen voor het interieur vinden veel mensen lastig. Een kleur die bij een ander prachtig staat, valt bij u thuis op de muur tegen. De keus in kleuren is zo groot, dat u daardoor keuzestress kunt ervaren. Om toch thuis te komen met de juiste kleur, geven wij u een aantal handige tips:

kleur kiezen interieur kleuradvies Friesland Noord-Holland Groningen DrentheBekijk stalen thuis

Bij de schilder, woninginrichter en in de bouwmarkten kunt u verfstalen krijgen of lenen om de kleur thuis te beoordelen. Wij raden dit altijd aan omdat het licht in de winkel anders is dan bij u thuis. Ook de andere kleuren in de omgeving bepalen de uitstraling van een kleur. Neem dus de stalen mee naar huis om daar de juiste kleur te kiezen.

Zorg voor grote stalen

Hoe groter de staal hoe makkelijker het kleureffect voor te stellen is. Veel verfmerken hebben een stalenservice waar u tegen een kleine betaling een grotere staal kunt kopen of lenen. Is dit niet het geval, plak dan een aantal kleinere staalstukje tegen elkaar aan zodat u toch een groter kleuroppervlak krijgt. Dit maakt het kiezen van de juiste kleur makkelijker.

Proefpotje of tester

Veel verfmerken bieden de mogelijkheid om een tester of testpotje aan te schaffen. Hiermee kunt u een klein stukje testen om de kleur in het echt te kunnen beoordelen. Een verfstaal kan namelijk altijd iets afwijken omdat de verf dan vaak gedrukt is op een stuk papier. Sommige merken bieden handgeschilderde stalen waardoor de verf beter beoordeeld kan worden. Wilt u geen teststukje op de muur dan kun u ook de verf testen op een dik stuk papier, schildersdoek of blank hout.

flexa visualiser appVisualizer app Flexa

Flexa heeft een handige app ontwikkeld waarmee u direct en live kunt zien hoe uw kamer eruitziet in de uitgekozen kleur(en). Met de app scant u de ruimte die uw wilt schilderen en klikt u op het scherm om verschillende kleuren uit te proberen.

Bekijk de kleur horizontaal of verticaal

Wanneer u een kleur(staal) eerst liggend bekijkt en hem daarna tegen de muur of plafond houdt zult u zien dat de kleur een andere uitstraling krijgt. Bekijk de kleurstaal of teststukje dus op de positie zoals de kleur komt. Dan pas kunt u de kleur goed beoordelen.

Beoordeel overdag en ’s avonds

Laat een kleurstaal een dag of twee hangen waardoor u de kleur op verschillende tijden van de dag kunt beoordelen. U ziet dan of u de kleur in het felle zonlicht of bij schemering ook nog mooi vindt. Mocht u bij een andere lichtinval de kleur minder mooi vinden dan kun u nu nog gemakkelijk de tint ervan aanpassen.

Test alle plekken

Hang of test de kleur op alle verschillende plekken waar de kleur komt. Naast een raam heeft een kleur een hele andere uitstraling dan in een donkere hoek. Wanneer de kleur in verschillende ruimtes komt zal hij verschillend ogen door het verschil in lichtinval. Ook de kleur van het licht kan per ruimte verschillen en de kleur beïnvloeden.

Blijft u het ondanks deze tips lastig vinden om de juiste kleur voor uw interieur te bepalen? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met u mee!

1 juli 2019