Moodboard maken? Zo doet u dat!

Moodboard maken? Zo doet u dat!

Een moodboard is de basis van uw interieurplan. Wanneer u een moodboard hebt gemaakt dat helemaal past bij het eindresultaat dat u voor ogen hebt, dan hebt u een leidraad voor uw vervolgkeuzes bij uw interieurontwerp.

Moodboard de Binnenstudio interieuradvies FrieslandWat is een moodboard?

Een moodboard is een sfeercollage. Een visualisatie van uw droominterieur. In een moodboard komen de kleuren, materialen, vormen, sfeer en stijl terug van uw toekomstige interieur. Het is een persoonlijke collage die bij u, uw smaak en uw huis past.
Een moodboard helpt inzicht te krijgen in uw smaak, wat vindt u echt mooi voor uw interieur? Welke kleuren, vormen, sferen, materialen en stijlen spreken u aan? Welke elementen zijn voor u belangrijk in uw interieur? Lichte, heldere of juist donkere kleuren? Strakke, zachte of meer grovere vormen? Wollige, gladde of eerder natuurlijke materialen? Tijdens het samenstellen van uw moodboard krijgt u hier steeds meer duidelijkheid over. Het beeld van uw droominterieur wordt steeds helderder.

Maak voor iedere ruimte een apart moodboard.

Leg de verschillende moodboards vervolgens naast elkaar om de ‘ rode draad’ eruit te halen. Wat komt in ieder moodboard terug? Dezelfde kleuren, vormen of materialen? Dezelfde sfeer en stijl? Voor een samenhangend interieur is belangrijk dat er eenheid is. Dat de ene ruimte past bij de andere ruimte. Dat de verschillende interieurs in elkaar overlopen qua kleuren, vormen, materialen, sfeer en stijl. Dat geeft rust in uw interieur.

Hoe maakt u een moodboard?

U kunt een moodboard op papier, digitaal of met spullen maken. Voor een papieren versie kunt u tijdschriften, brochures, folders, verf- of behangstalen, stofstalen ed. gebruiken. Voor een digitale versie is Pinterest, PowerPoint of Canva geschikt. Voor een 3D versie gebruikt u spullen zoals schaaltjes, bloemen, stoffen en natuurlijke materialen. Wij beperken ons hier tot de papieren versie maar de stappen kun u ook toepassen op één van de andere versies.

Een moodboard in 6 stappenHoe maak ik een moodboard | Moodboard voor woonkamer | 

1 benodigdheden
Verzamel alle benodigdheden bij elkaar en trek een paar uur uit om een moodboard te maken. Of doe het in verschillende fases mocht u niet veel tijd hebben.
Nodig:
– Inspiratie materiaal zoals tijdschriften, brochures, folders, verfstalen ,behangstalen, stofstalen etc.
– Groot vel papier (A3 formaat), canvasdoek,houten paneel, prikbord oid
– Schaar en lijm
– Wasi tape,lintjes, touwtjes, prikpennen of andere items om de materialen te bevestigen.

2 Eisen 
Bepaal voor welke ruimte u het moodboard gaat maken. Welke items in de ruimte en van het interieur zijn vast of blijven? Blijft bijvoorbeeld de vloer, of een deel van de meubels? Zorg dat u dit voor uzelf helder hebt zodat u deze items ook in het moodboard terug laat komen. Dat zorgt voor één geheel.
Welke (kern)woorden komen bij u op bij het woord droominterieur? Bijvoorbeeld: licht, ruimtelijk, gezellig, warm, stoer.

3 Verzamelen
Blader door het inspiratiemateriaal en leg apart wat u aanspreekt. Geef uzelf een bepaalde tijd waarop u dit doet, bijvoorbeeld 1 uur. Kijk bij het verzamelen ook of u afbeeldingen, materialen tegenkomt van de onderdelen die in de ruimte blijven. Hebt u bij de vorige stap al kernwoorden geformuleerd? Check dan meteen of de afbeeldingen en materialen hierbij passen.

Tip: het is slim om per ruimte een inspiratiemap aanleggen waarin u al uw materialen en afbeeldingen in verzameld die u gedurende de tijd tegenkomt.

moodboard maken blog tips4 analyseren
Wanneer u een stapel afbeeldingen en materialen hebt verzameld, begint het analyseren. Zijn er overeenkomsten? Komen bepaalde kleuren, sferen, vormen en/of materialen terug? Ziet u de eerder geformuleerde kernwoorden terugkomen? Of kunt u aan de hand van de verzameling juist een aantal (nieuwe) kernwoorden formuleren? Komen de bestaande en/of blijvende elementen in de afbeeldingen of materialen terug?
Zijn er afbeeldingen of materialen bij die er positief uitspringen? Waarvan u meteen zegt, die moeten sowieso terugkomen in mijn moodboard? Pak die er dan als eerste uit.

Tip: probeer hardop te benoemen waarom een bepaalde afbeelding aanspreekt. Door dit hardop te doen, wordt eerder helder wat aanspreekt. Hierdoor pikt u snel kernwoorden eruit. Opschrijven heeft hetzelfde effect.

5 samenstellen
Ga aan de slag met de verzamelde afbeeldingen en materialen. Gebruik de eerder geselecteerde favorieten (zie vorige stap) als basis of uitgangspunt. Schuif net zo lang met de afbeeldingen en materialen totdat u tevreden bent over het eindresultaat. Gebruik alleen dat deel van de afbeelding die u daadwerkelijk aanspreekt. Scheur of knip de rest eraf. Begin pas met vastzetten tot je helemaal tevreden bent.

Tip: Twijfelt u over het eindresultaat of bent u nog niet helemaal tevreden? Leg dan het geheel een tijdje weg en kijk er later weer naar. Vaak weet u dan vrij snel wat er niet klopt of wat er nog mist.

6 Vertaal
Wanneer u tevreden bent over het moodboard kun u deze vertalen naar concrete wensen. Aan de hand van het moodboard kunt u bepalen en beslissingen nemen over de materialen, vormen, kleuren en stijl van de verschillende interieuronderdelen. Kijk naar u huidige interieur en vergelijk deze met het moodboard.

Tip: Begin van groot items naar kleinere items. En van duur naar goedkoper. Kortom begin bij de vloer, afwerking van de wanden, raambekleding, deuren en de grote meubels. Verfijn uiteindelijk naar kleinere meubels en als laatste de woonaccessoires.

Wij wensen u veel succes met het maken van uw moodboard zodat u de eerste stap naar uw droominterieur hebt genomen. Komt u er alleen niet uit? Wij helpen u graag met het realiseren van uw droominterieur. Neem met ons contact op en wij plannen graag met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

11 maart 2019